چرا به آزمون‌های شخصیت‌شناسی نباید اعتماد کنید؟

مطالعات جدید نشان می‌دهد “اثر بارنوم” هنوز در آزمون‌های شخصیت شناسی  وجود دارد.

نکات  کلیدی

  • اثر بارنوم، پدیده‌ مطرح روانشناسی، نشان می‌دهد  که چقدر راحت می‌توان با یک نتیجه‌ی آزمون شخصیت شناسی فریب خورد.
  • تحقیقات جدید نشان می‌دهد که حتی افراد بدبین   نیز باورهای نادرست در مورد خودشان را باور می‌کنند.
  • شاید این مقاله کمی ناراحت‌تان کند اما  قطعا مفهوم پنهان آزمون‌های شخصیت شناسی را متوجه خواهید شد.

هر دقیقه یک آدم ساده‌لوح به دنیا میاد

عبارت مشهوری که به مدیر سیرک، “پی. تی. بارنوم” نسبت داده می‌شود، پایه‌ و اساس نمایشی در کلاس درس شد که برترم فورر در سال ۱۹۴۹ اجرا کرد تا نشان دهد که چقدر راحت می‌توان حتی دانشجویان روان‌شناسی را فریب داد. اثری که بعدها به نام «اثر بارنوم» شناخته شد، به گرایش افراد برای باور کردن بازخوردهایی درباره شخصیت‌شان اشاره دارد، حتی اگر این بازخوردها بسیار کلی و عمومی باشند. به دلایلی، وقتی به فردی از سوی یک “کارشناس فرضی” گفته می‌شود که دارای ویژگی‌هایی خاص است، او ممکن است واقعاً باور کند که آن ویژگی‌ها را دارد.

ممکن است با خودتان فکر کنید که مردم از دهه ۱۹۴۰ تاکنون به‌خاطر اینکه نسبت به خیلی از مسائل زندگی بیشتر شک می‌کنند مانند کلاه‌برداری‌های تلفنی و ایمیلی زرنگ‌تر و آگاه‌تر شده‌اند، اما طبق پژوهش جدیدی که توسط کورنتین گنتیه و نومییل توماسن از دانشگاه نانت در سال ۲۰۲۵ انجام شده، ظاهراً این‌طور نیست.

اثر بارنوم چیست و چه تاثیری دارد؟

روند کار به این صورت هست که ابتدا یک آزمون کوتاه (اما ساختگی) شخصیت از شما گرفته می‌شود. پس از آن‌که نتایج ظاهراً “تحلیل” می‌شوند (در واقع هیچ تحلیلی انجام نمی‌شود)، مجموعه‌ای از جملات کلی و نامشخص به شما ارائه می‌شود که گویا خلاصه‌ای از پاسخ‌های شما هستند.

نمونه جملات کلی:

  • شما نیاز زیادی دارید که دیگران شما را دوست داشته باشند و به شما احترام بگذارند.
  • گاهی به‌شدت شک می‌کنید که آیا تصمیم درستی گرفته‌اید یا کار درستی انجام داده‌اید.
  • در برخی مواقع برون‌گرا، خوش‌رو و اجتماعی هستید، در حالی که در مواقع دیگر درون‌گرا، محتاط و خویشتن‌دار هستید.

در ادامه، از شما خواسته می‌شود که مشخص کنید هر جمله تا چه اندازه در مورد شما صدق می‌کند؛ اگر مانند بیشتر مردم باشید، احتمالاً این موارد را باور خواهید کرد.

اثر بارنوم فقط مختص تست‌های روانشناسی نیست

نکته‌ جالبی که وجود دارد اینکه در طالع بینی یا فال‌گیری نیز  پیش‌بینی‌ها خوشایندی وجود دارد که  رد کردن آنها غیرممکن به نظر می‌رسد. فال‌گیرها یا کف‌بین‌ها نیز از این اثر به خوبی استفاده می‌کنند و عباراتی مانند “آینده درخشانی در پیش داری” به مخاطبان خود می‌گویند. چند بار تا به حال مکث کرده‌اید و با خود فکر کرده‌اید که مثلا شاید فقط به این دلیل که متولد مرداد یا  “لئو” هستید، طبق گفته‌های طالع‌بین، احساساتی و ناپایدار رفتار می‌کنید؟

به طور واقع گرایانه، خودتان بهتر می‌دانید که متولد‌شدن میلیون‌ها نفر در یک ماه و روز باعث نمی‌شود که شخصیتی مشابه به هم داشته باشند اما همیشه چیزی باورکردنی در طالع بینی وجود دارد که احساس می‌کنید دقیقا در مورد شما صدق می‌کند. به طور مثال آیا این توصیف با ویژگی‌های شخصیتی متولد مرداد یا  “لئو” (برگرفته از یک وب‌سایت طالع‌بینی) جور در نمی‌آید؟: “تو به‌راحتی ممکن است با چیزهایی که در اخبار می‌خوانی یا در رسانه‌ها می‌بینی، دچار ناپایداری احساسی شوی. چرا از مشکلات دنیا ناراحت می‌شوی؟ اگر احساس کرده‌ای خشونتی تو را احاطه کرده، خوشحال باش، چون امروز می‌توانی زخم‌هایت را التیام ببخشی.”

ناراحت؟ ناپایدار؟ آیا این فقط درباره‌ی متولدین مرداد صدق می‌کند؟

بررسی اثر بارنوم در نسل جدید

گونتیر و توماسن فکر کردند جالب خواهد بود ببینند آیا چیزی در میزان تمایل مردم به فریب خوردن از بازخوردهای نادرست تغییر کرده است یا نه، اما همچنین تصمیم گرفتند که مانند مطالعه اصلی فورر، از آن به‌عنوان یک ابزار آموزشی نیز استفاده کنند. موضوع “روان‌سنجی” یا علم ارزیابی روان‌شناختی همیشه برای دانشجویان کارشناسی جذاب‌ترین موضوع نیست، بنابراین نویسندگان فکر کردند که بیرون کشیدن اثر بارنوم از بایگانی ممکن است آن‌ها را جذب کند، وقتی خود را درگیر این پدیده می‌بینند. “تعارض شناختی” که این پدیده با به چالش کشیدن درک دانشجویان از نحوه کارکرد آزمون‌ها ایجاد می‌کند، “باید باعث مشارکت فعال دانشجویان شود و پیش‌فرض‌های آن‌ها درباره علاقه‌شان به روان‌سنجی را تغییر دهد.” نویسندگان، همان‌طور که من نیز هنگام تدریس درس روان‌شناسی شخصیت تجربه کردم، دریافتند که دانشجویان هنگام دیدن نتایج می‌خندند، در حالی که “در عین حال تحت تأثیر این قرار می‌گیرند که این اثر تا چه اندازه روی آن‌ها کار کرده است.”
قسمت خنده‌دار این موضوع این است که  اثر بارنوم همیشه موثر هست و مهم نیست آزمون طولانی یا کوتاه، نتیجه آزمون شفاهی یا نوشتاری و  ارزیابی توسط کامپیوتر انجام شود یا انسان. این موضوع باعث شد نویسندگان تصمیم بگیرند که یک نسخه کوتاه آنلاین از یک آزمون از نوع بارنوم را به کلاس یادگیری ترکیبی خود وارد کنند و آن را به‌صورت یک تکلیف درسی ارائه دهند.

در اینجا برخی از موارد آزمون ۳۰ سؤالی آورده شده است (که همگی به‌صورت آنلاین در دسترس هستند)؛ به دانشجویان گفته شد که این یک «آزمون شخصیت معتبر و پیشرفته» است تا اعتبار آن تقویت شود.

  1. صحبت با دیگران به من انرژی میدهد.
  2. همه چیز اشتباه از آب در میاد با اینکه اشتباهی نکردم.
  3. من تمایل دارم  هر چیزی را امروز و فردا کنم.
  4. وقتی مشکلی برام پیش میاد، دلسرد و ناراحت ‌می‌شوم.

در بخش دوم آزمون، دانشجویان خود را در یک آزمون ۲۰ سؤالی تحت عنوان «رویاهای زندگی» ارزیابی کردند که شامل مواردی مانند موارد زیر بود:

  1. قهرمان باش.
  2. لاتاری را ببر.
  3. برای همیشه زندگی کن.
  4. درمانی برای سرطان پیدا کن.
تعداد ۲٬۲۶۹ دانشجویی که این تمرین را انجام دادند، از چهار گروه مختلف در سال‌های ۲۰۱۷–۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱–۲۰۲۲ بودند. ارزیابی آن‌ها از اثربخشی آزمون در مقیاسی از ۰ تا ۵ نشان داد که اثر بارنوم مؤثر واقع شده است؛ به‌طوری‌که ۸۵ درصد دانشجویان، آزمون را نمره ۴ یا بالاتر (یعنی ۵ یا ۶ در یک مقیاس ۶ امتیازی) دادند، و میانگین نمرات آن‌ها ۳٫۵۹ بود.

آنچه که شاید این یافته‌ها را شگفتت‌انگیز می کند (علاوه بر قابل‌مقایسه بودن آن‌ها با مطالعه سال ۱۹۴۹) این بود که این اثر در میان گروه‌های مختلف دانشجویان ادامه داشت، با وجود اینکه احتمالاً می‌توانستند دانشجویان سال بعد را در مورد ماهیت آزمون آگاه کنند. حتی جالب‌تر (یا نگران‌کننده‌تر) اینکه، پیش از آنکه دانشجویان از جعلی بودن آزمون مطلع شوند، ۷۷ درصد آن‌ها اعلام کردند که از این آزمون در موقعیت‌های حرفه‌ای استفاده خواهند کرد.

در ارتباط با هدف مطالعه، دانشجویانی که تمرین بارنوم را انجام داده بودند، گزارش دادند که احساس درگیری و مشارکت بیشتری در دوره داشتند نسبت به کسانی که این تمرین را انجام نداده بودند. با این حال، نویسندگان همچنین به این ایده پرداختند که شاید موضوع روان‌سنجی آن‌قدرها هم کسل‌کننده نباشد. شاید مسئله، نحوه آموزش این درس باشد؛ همان‌طور که در نتیجه‌گیری خود نوشتند: “اگر دانشجویان تمایل دارند از دوره‌های روان‌سنجی فاصله بگیرند، این به‌خاطر آن نیست که ذاتاً به این موضوع علاقه‌ای ندارند.”

از اثر بارنوم استفاده کن تا آگاه‌تر بشی

این نمایش آموزشی بسیار ساده و مؤثر چندین پیام مهم به همراه دارد. از دیدگاه آموزشی، نشان می‌دهد که اگر در حال تدریس مفاهیمی هستید که ممکن است انتزاعی باشند، درگیر کردن تخیل دانشجویان می‌تواند ایده بسیار خوبی باشد. حتی اگر یک معلم حرفه‌ای هم نباشید، می‌توانید از یافته‌های این مطالعه استفاده کنید تا ببینید چگونه می‌توان پیام خود را بهتر منتقل کرد — چه به کودکان در خانه، چه به بزرگسالانی که با آن‌ها کار می‌کنید یا علایق تفریحی مشترک دارید. اگر متوجه شدید که مدام درباره یک نکته انتزاعی صحبت می‌کنید و توجه مخاطب از بین رفته، کمی عقب بروید و ببینید آیا می‌توانید بحث را با یک مثال زنده و گویا جان ببخشید.

از منظر آگاه‌تر شدن نسبت به کلاه‌برداری‌های احتمالی، این مطالعه همچنین نشان می‌دهد که چقدر آسان می ‌توان تحت تأثیر این تمایل قرار بگیریم و چیزی را صرفاً چون می‌خواهیم باور کنیم، باور کنیم. وقتی بخش‌هایی از یک طالع‌بینی را برای خود برمی‌گزینید، آیا آن‌هایی هستند که به شما امید می‌دهند یا آن‌هایی که شما را نسبت به خطر هشدار می‌دهند؟ در ارتباط با این دام، “سوگیری تأییدی” می‌تواند باعث شود فقط چیزهایی را باور کنید که دوست دارید درباره خودتان بپذیرید (ویژگی‌های خوب) و چیزهایی را نادیده بگیرید که نمی‌پسندید (ویژگی‌های نه‌چندان خوب).

خلاصه اینکه، خردمندتر شدن لزوماً به معنای غمگین‌تر شدن نیست، اما می‌تواند به شما کمک کند حقیقت را تشخیص دهید، مخصوصاً وقتی چیزی بیش از حد آسان و باورپذیر به نظر می‌رسد.

سال‌هاست با علاقه خاصی، جدیدترین نوآوری‌های حوزه تکنولوژی رو دنبال میکنم و امسال به طور جدی شروع به نوشتن کردم. هدفم اینه اطلاعات بروز و کاربردی از آخرین نوآوری‌ها و محصولات تکنولوژی رو بهتون ارائه بدم.

دیدگاهتان را بنویسید